Allt fler tilltalas av solceller, både av ekonomiska och ekologiska skäl. Här kan du se vad du bör tänka på när du väljer bland solcellspaneler.

Certifiering

När du väljer bland solcellspaneler, se till att välja bland dem som har etablerade certifieringar. På så sätt kan du vara säker på att solcellerna testats för extrema förhållanden, vilket kan vara bra att veta om man bor havsnära där det finns gott om salt och ammoniak i luften. Håll ögonen öppna efter certifieringen ”IEC 61215”. Här testas varje solcellsmodul utifrån den information som specificeras i produktbladet. Då kan du vara säker på att solcellerna lever upp till den prestanda som tillverkaren utlovar.

Hur tar man då reda på certifieringen? Jo, i normala fall står allt man behöver veta i produktbladet, eller så går det att hitta digitalt. En bra tumregel är att ta reda på vilka certifieringsorgan som testat solcellerna. Exempel på välkända certifieringsorgan är TÜV Reinland, VDE och TÜV Süd.

När du sedan ska bestämma dig för installatör – ta in offerter från flera olika och jämför. Välj dock alltid en dokumenterat erfaren installatör som dels är registrerad för elinstallationer hos Elsäkerhetsverket, dels har goda vitsord och kvalitetsprodukter.

Lönsamhet och prestanda

När du väljer bland solcellspaneler så är det alltid bra att jämföra hur mycket el de kommer att generera i förhållande till priset. Men, skillnaden mellan de olika fabrikaten är inte enorm. Dessutom kräver solcellsanläggningar i regel väldigt lite underhåll, oavsett tillverkare. Så för att kunna avgöra lönsamheten behöver vi tänka mer långsiktigt. Det kan därför vara en god idé att fokusera på solcellspanelernas livslängd och prestanda, alltså hur länge de kommer att kunna leverera bra mängder med solenergi.

I vissa fall ligger effekten på ungefär 80 procent efter att solcellsanläggningen fyllt 25 år. Men det finns fabrikat och tillverkare som kan garantera upp till 85 procent efter 30 år. Även om allt detta ligger långt fram i tiden, så bevisar det ändå att den sistnämnda typen av solcellsanläggningar kan leverera mer solenergi under sin livslängd.

Det visuella

Solceller är oftast kiselbaserade, och de två vanligaste typerna av kiselbaserade solceller är polykristallina och monokristallina. Den förstnämnda kostar lite mindre, men har även lite lägre verkningsgrad. Den största skillnaden är dock utseendet. Monokristallina solceller är genomgående svarta, medan de polykristallina har en mer blåskimrande och spräcklig färgton. Så, fråga dig själv: vad blir snyggast på mitt tak?

Efter köpet – var rädd om glaset

I en solcellspanel är cellerna inbäddade mellan skikt av polymerfilm och glas, som sedan monteras i en metallram. Även om glaset är relativt tåligt så bör man vara försiktig – kliv aldrig på panelerna när du står på taket! Högt tryck kan nämligen skada ytan, vilket i sin tur kan försämra intaget av solstrålar. Solcellspaneler är även känsliga mot stötar, så du gör rätt i att alltid se över dem vid levererans – särskilt om emballaget har skador på sig.
Själva installationen tar vanligen ett par timmar. Dels skruvas solpanelerna upp på taket, där de kommer att generera likström. Dels installeras en växelriktare inomhus, som ska förvandla likströmmen till växelström. Efter detta är din anläggning redo för elnätet, och din fastighet kan nu påbörja sin solenergiresa.