Fritidshus

I Sverige har solcellsanläggningarna blivit en alltmer populär investering, såväl till företag, som till villan och nu även till fritidshus. Solelen som produceras räcker gott och väl för din förbrukning när du är på plats i ditt fritidshus, och även kostnaden för driften resten av året. Med hjälp av solceller kan du med andra ord bli näst intill självförsörjande när det kommer till elförbrukning i ditt fritidshus. I följande text får du ta del av det som är mest viktigt att veta när det gäller solcellspaket till fritidshuset.

Hur fungerar solceller?

Solceller används i syfte att producera elektricitet som är miljövänlig. Om du genererar din egen el behöver du inte lägga lika mycket pengar på elektricitet från ditt elbolag. Normalt har en solcellspanel 1 m x 1,5 m i mått, och innefattar en fram- och baksida. Solens strålar fångas upp av framsidan, sedan skapas en likström mellan de olika sidorna. Därefter fångas likströmmen upp av en elkabel som leder strömmen till en så kallad växelriktare, denna omvandlar likströmmen till växelström.

Fördelar med solceller till fritidshuset

Idag är solceller en mycket gynnsam investering för alla sommarstugor och fritidshus, både i relation till husets värde men även till miljö. Tekniken är helt fri från underhåll efter den blivit installerad, och livslängden är avsevärt lång. De flesta solcellsleverantörer erbjuder ungefär 25 års effektgaranti, vilket betyder att du blir garanterad solceller som kommer generera el med max 10–15 % effektförminskning under 25 år.

Med hjälp av solceller kommer du att kunna sänka energikostnaderna på ditt fritidshus, och till råga på allt höja värdet på fastigheten. En annan fördel är att överskottselen du inte använder själv säljs vidare, och du får en trevlig, extra slant för det. Med tanke på att fritidshuset inte är ditt permanenta boende är det ganska stor chans att du kan bli nästan självförsörjande på el tack vare solceller. Om du spenderar mer tid i ditt fritidsboende på vintern, då produktionen av el genom solcellerna är lägre, kan du spara ditt överskott av el som genererats under sommaren och istället förbruka det på vintern. Din elproduktion kommer på så vis täcka de flesta kostnader på sommaren, och samtidigt reduceras elkostnaderna på vintern.

Nackdelar med solceller till fritidshuset

  • Ifall du har för låg förbrukning av el på ditt fritidshus kan det finnas en risk att en investering i solceller inte gynnar dig ekonomiskt.
  • Fritidshus har en tendens att inte vara jättestora, vilket kan göra det svårt att hitta en lämplig plats för installation.
  • Stöldrisk kan tyvärr finnas när det gäller solceller på just fritidshus.

Vad ingår i ett solcellspaket?

Ett solcellspaket innehåller precis allt material och alla tjänster som du behöver för att börja producera din egen el. I de flesta leverantörers paket av solceller ingår följande:

  1. Solpaneler
  2. Optimerare
  3. Växelriktare
  4. Panel över anläggningens produktion
  5. Montering
  6. Installation
  7. Driftsättning och kontroll
  8. Garantier

Placering av solceller

Ditt fritidshus behöver ha rätt premisser för att solceller ska kunna installeras. Den optimala placeringen av solceller är på fritidshus i söderläge, med lutning mot solen. Antingen på ett lutande tak som faller åt söder, på söderväggar som inte blockeras av skugga under dagen eller på en ställning som du placerar i din trädgård. Ett annat alternativ är att använda dig av mobila solpaneler, då kan du på ett enkelt vis bara ställa ut panelerna i solen vid behov. Det här kan vara en rimlig lösning för just fritidsboenden.

Storlek på solcellsanläggning

Beroende på hur ofta du befinner dig i ditt fritidshus och hur stort huset är finns olika möjligheter för din solcellsanläggning. Det finns mindre, portabla anläggningar för endast 12 V, och även större, fasta typer av installationer som håller igång alla vitvaror och liknande dygnet runt. En årlig elproduktion på 5000 kWh sägs vara lagom för det genomsnittliga fritidshuset. Detta betyder att det räcker med en anläggning med en styrka på 5 kW, eftersom sommarstugor i snitt förbrukar ungefär 6500 kWh per år. För denna storlek på en solcellsanläggning behövs ungefär 20 solpaneler, alltså en takyta på cirka 30 m².

Grönt avdrag

Du har rätt till 15 % avdrag när du investerar i solceller. Avdraget började gälla den 1 januari 2021, och ska gälla för kostnader för både material och arbete vid solpanelsinstallation. Detta avdrag får årligen uppgå till högst 50 000 kronor. Viktigt att tänka på är att du måste ha betalat tillräcklig skatt under året om du vill använda den totala skattereduktionen.

Jämför offerter

Du rekommenderas att jämföra flera offerter från multipla leverantörer innan du gör ditt val, för att få den bästa lösningen för just dig. På HelpHero kan du ta in och jämföra offerter för just solcellspaket. Jämförelse av offerter på solceller med installation ger dig möjlighet att se vad de olika bolagen kan erbjuda, men också chansen att jämföra priser inför din budgetering av solcellsanläggningen. Om du tidigt begär in offerter får du dessutom kostnadsfri solcellsrådgivning från företagen. Opartisk och kostnadsfri hjälp med jämförelsen av offerter kan du få via energi- och klimatrådgivare på din kommun.

Viktiga saker att titta på och jämföra i de olika offerterna är följande:

  • Vilka villkor finns för leveransen?
  • Vilka priser gäller för montering? Kom också ihåg att räkna med kostnad för eventuell byggnadsställning, och även lyft av material.
  • Se till att modellnummer och fabrikat för paneler, växelriktare samt montagesystem är specificerat i offerten.
  • Är leverantören villig att hjälpa till med ansökan om bygglov?

Vad kostar det?

 

Solpaneler på hus ute på landsbygden

Till ett genomsnittligt fritidsboende räcker det som sagt i de flesta fall gott och väl att installera en anläggning med solceller på 5 kW. Nedan följer en exempelberäkning för en total investering av solceller till ett fritidsboende.

Exempelkostnad – 5 kW solceller till fritidsboende

DetaljerKostnad
Solceller, installation och projektering100 000 kronor
Grönt avdrag på 15 %-15 000 kronor
Kostnad efter avdrag85 000 kronor
Årlig besparing (ungefär)6500 kronor

Är du väldigt sällan i ditt fritidsboende, och känner dig mer intresserad av mobila solcellspaneler som du kan ställa fram vid behov? Fördelarna med denna typ av solpaneler är många. Bara det faktum att de är portabla och kan användas även till husvagn och husbil är ett par nämnbara fördelar. Den här typen av system kräver solcellspanel, bilbatteri samt laddningsregulator. Nedan följer en exempelkalkyl med ungefärliga priser på marknaden för dessa.

Exempelkostnad Solcellspaket där regulator ingår

SolcellspaketStrömSpänningPris
50 W7 A12 V1499 kronor
110 W10 A12 V1499 kronor
160 W20 A12 V1999 kronor

Solcellernas återbetalningstid

Det kommer ta ungefär 13 år innan pengarna du investerat i din solcellsanläggning betalat tillbaka sig själv, ifall din investeringskostnad för anläggningen på 5 kW slutat på 85 000 kronor. Pengarna betalas tillbaka till dig i form av minskade kostnader för el samt intjänade pengar från överskottselen du säljer. Efter återbetalningstiden kan du fortsätta njuta av sänkta elkostnader, samt viss intäkt från elbolaget i cirka 12–17 år till.

Möjligheterna med solens hjälp

Förutom att generera el till din vardagliga elförbrukning i fritidshuset med hjälp av solceller, finns många andra möjligheter också.

  • Solladdning av mobil. Med hjälp av portabla solcells-laddare kan du ladda din mobiltelefon på bara ett par timmar, kostnaden för dessa är bara några hundra kronor.
  • Solvattning. Du kan införskaffa ett litet solcellsdrivet system för bevattning, som du kopplar in till en behållare med vatten. Anläggningen kan på så vis driva en droppbevattning på egen hand, av exempelvis en köksträdgård eller ett växthus.
  • Soldusch. Du kan värma upp ditt vatten med hjälp av en installerad solfångare.
  • Solstödsklippning. Än så länge har inte gräsklippare med egna solcellspaneler slagit igenom, anledningen till detta är för att panelen i sådant fall skulle ha blivit för stor. Dock har robotgräsklipparen Solar Hybrid från Husqvarna en solcellspanel som är integrerad.
  • Sol-ogräsrensning. Det finns en ogräsrobot som drivs av solceller, som kallas Tertil. Ogräsroboten är ett kickstarterprojekt, och leveranserna ska ha börjat.
  • Solgrillning. Du kan laga mat i solen med hjälp av en spegelreflektor. Denna fokuserar energin från solen till en punkt, och kallas Solsource Sport Stove.

Viktigt att tänka på

  • Fundera kring om du behöver ett solcellsbatteri. Du kan inte sälja din överskottsel ifall ditt fritidshus inte är kopplat till elnätet. Då är det lämpligt att införskaffa ett solcellsbatteri så att du kan bruka din energi från solen även på kvällar och nätter. Tänk dock på att solcellsbatteriet inte lagrar elen mer än ett par dagar, och då kan det finnas anledning för dig att investera i andra lösningar. Ett reservaggregat som drivs av diesel är ett lämpligt alternativ.
  • Vikten av att jämföra offerter. Välj inte den billigaste offerten rakt av. Som nämnt tidigare bör du jämföra offerter från flera leverantörer och väga de olika alternativen först.
  • Möjlighet att sänka kostnader. Montering av solcellerna kan du välja att göra på egen hand för att sänka kostnaderna, men se då till att vara helt säker på din kapacitet att göra detta. 
  • Använd kvalificerad arbetskraft. Inkopplingen till proppskåpet måste göras av en certifierad elektriker.
  • Kom ihåg föranmälan till elbolaget. Du behöver lämna en föranmälan till ditt elbolag och berätta om din installation av solcellsanläggningen. Då kan elbolaget påbörja förberedelserna inför installation av en ny mätare.