Beställningarna av solceller har ökat med flera hundra procent de senaste åren. En stor stor anledning är solcellernas lönsamhet, där man faktiskt kan tjäna pengar på sin solcellsanläggning. Men, avkastningen sker inte över en natt.

Solceller – En långsiktig investering

Solceller är kort och gott lönsamt, men det handlar inte om några snabba pengar. En solcellsanläggning är en investering som på sikt betalar av sig, och som brukar vara avskriven efter ungefär 15 till 20 år. Tidens tand kommer förvisso att ha gnagt lite på solcellernas effekt, men trots detta så fortsätter solcellsanläggningen att vara lönsam i minst 10 till 15 år efter avskrivningen. Solceller höjer även fastighetens värde, vilket kan vara bra att ha i åtanke om man en dag tänker sälja fastigheten.

All information som du kan få innan installationen är gratis. Samma sak gäller själva skördandet av solenergin, när anläggningen väl sitter på plats. Det enda som kostar är installationen. Denna kostnad bör därför mer ses som en investering än ett ansenligt engångspris. Av den anledningen är det lämpligt du i så fall söker investeringsstöd inför köpet av solceller. Särskilt nu när investeringsstödet har höjts från 20 till 30 procent.

Nya spännande möjligheter med solpaneler

Det nyligen höjda investeringsstödet öppnar upp för nya möjligheter. Kortfattat innebär det nya stödet att du får 30 procent i bidrag baserat på den totala kostnaden för material och arbete. Maxbeloppet är 37 000 kronor exklusive moms per installerad kW, och du har nu möjligheten att få stöd med upp till 1,2 miljarder kronor per solcellssystem. Ansökan gör du hos Länsstyrelsen, och stödet gäller fram till 31 december 2020.

Som alternativ till solcellsstöd kan du söka ROT-avdrag. Skatteverket ger dig då 30 procent avdrag på själva arbetskostnaden, vilket motsvarar ungefär nio procent av solcellernas totala kostnad.

Från och med första augusti, 2018, avskaffades även kravet på bygglov vid installation av solceller. Så, om din fastighet inte är av särskilt kulturhistoriskt eller miljömässigt värde, är det nu fritt fram att installera solceller utan att ansöka om tillstånd. Dock behöver du, när solcellerna är på plats, ansöka om elcertifikat hos Elmyndigheten.

255 kW – en viktig siffra

Om din solcellsanläggning överstiger 255 kW så kommer du att behöva betala effektskatt för din fastighet, som ligger på ungefär 30 öre per kW. Överstiger den inte 255 kW slipper du detta. Men, om du installerar flera anläggningar som alla är mindre än 255 kW, men vars sammanlagda effekt är över 255 kW, så reduceras din energiskatt till 0,5 öre per kW.

Vill du bli mikroproducent?

Den genomsnittliga elräkningen för en vanlig villa ligger på ungefär 18 500 kronor per år. Som mikroproducent kan du minska denna elräkning rejält, samtidigt som du kan tjäna pengar på att sälja vidare din överskottsel. Om säkringen i din anslutningspunkt inte överstiger 100 ampere så kan du, sedan 2015, få skattereduktion på din förnybara överskottsel. Maxbeloppet är 18 000 kr per år. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/mikroproduktionavfornybarel/skattereduktionformikroproduktionavfornybarel.4.12815e4f14a62bc048f4220.html

Förutsättning för solceller på olika platser i Sverige

Solceller på en villa i Stockholm

Att installera solceller på en villa i Stockholm kan ha flera fördelar. För det första är Stockholm en plats med mycket solljus, särskilt under sommarhalvåret, vilket gör solceller till en effektiv källa till förnybar energi. För det andra kan solcellerna hjälpa till att sänka elkostnaderna på sikt. Genom att producera egen el från solen kan villaägare minska sin beroende av elnätet och undvika prisökningar på el.

En solcellsanläggning på en normalstor villa i Stockholm producera cirka 5000 kWh per år. Priset för en solcellsanläggning varierar beroende på faktorer som storlek, takvinkel och orientering. En genomsnittlig solcellsanläggning på en villa kan kosta mellan 100 000 – 200 000 kronor, men denna kostnad kan betala sig själv tillbaka inom några år genom minskade elkostnader.

Solceller på en villa i Göteborg

Solceller på en villa i Göteborg kan också ha flera fördelar. Göteborg har relativt milda vintrar, vilket innebär att solcellerna fortfarande kan producera energi under vintermånaderna. Dessutom kan solcellerna bidra till att minska miljöpåverkan från hushållets energikonsumtion, vilket kan bidra till att bevara Göteborgs gröna och hållbara miljö.

Priset för en solcellsanläggning i Göteborg varierar också beroende på faktorer som storlek och takvinkel, men generellt kan en genomsnittlig solcellsanläggning på en villa i Göteborg kosta mellan 80 000 – 150 000 kronor. En solcellsanläggning på en normalstor villa i Göteborg kan producera cirka 4000 kWh per år, vilket kan bidra till att minska elkostnaderna på sikt.

Solceller på en villa i Malmö

Solceller på en villa i Malmö kan också ha flera fördelar. Malmö är känt för sitt milda klimat och mycket soliga somrar, vilket gör det till en utmärkt plats för solceller. Dessutom är Malmö en stad som arbetar aktivt med hållbarhet och klimatfrågor, vilket gör att solceller kan bidra till att minska hushållens miljöpåverkan och stödja stadens hållbarhetsmål.

En solcellsanläggning på en villa i Malmö kan producera cirka 5000 kWh per år. Kostnaden för en solcellsanläggning i Malmö varierar beroende på faktorer som storlek och takvinkel, men en genomsnittlig solcellsanläggning på en normalstor villa kan kosta mellan 80 000 – 150 000 kronor. Denna investering kan betala sig själv tillbaka.